Terveystalo: Unen terveydellinen merkitys

Hyvä uni on terveytemme ja hyvinvointimme avaintekijä. Unen aikana elimistö palautuu rasituksesta, hermoston toiminta tasapainottuu ja vastustuskyky vahvistuu. Uni on siis välttämätöntä huolto- ja palautumisaikaa aivoille, jolloin aivot mm. lajittelevat tietoa päivän tapahtumista ja jäsentävät niitä ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Hyvin nukuttu yö pitää mielialan tasaisena, vähentää stressiä, ärtyneisyyttä ja vaikuttaa elimistön hyvinvointiin, kuten fyysiseen kuntoon, motorisiin taitoihin ja reaktiokykyyn.

 

Liian vähäiseksi jäävät unet vaikuttavat herkästi aivojen toimintaan. Tutkimuksissa on havaittu, että pitkäaikainen unettomuus vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Uneen vaikuttaa jokapäiväiset arjen tekijät, joten uneen voidaan vaikuttaa muuttamalla arjen toimintaa. Terveelliset elämäntavat, kuten säännöllinen terveellinen ruokailu, liikunta ja säännöllinen päivärytmi vaikuttavat positiivisesti uneen. On myös tärkeää vaikuttaa päivän stressi- ja kuormitustekijöihin, ja purkaa ne ennen nukkumaanmenoa hyvän unen varmistamiseksi.

 

Terveystalon uniasiantuntijan Nina Nicklénin vinkit hyvään uneen

  • Rauhoita noin tunti ennen nukkumaanmenoa asioille, jotka lisäävät rauhoittumista ja rentoutumista. Lyhyt rauhoittumisharjoitus ennen nukkumaanmenoa voi edistää nukahtamista.​
  • Noin tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää ruudun (televisio, kännykkä, tietokone) käyttöä, koska ne ylläpitävät vireystasoa. Jos kuitenkin käyttää ruutua niin, voi hyödyntää sinisen aaltopituuden leikkaavia sovelluksia laitteissa tai käyttää sinisen aaltopituuden suodattavia laseja. 
  • Nukkumaan ei kannata mennä liian täydellä vatsalla, mutta ei myöskään nälkäisenä.  Ennen nukkumaanmenoa on hyvä välttää kofeiinipitoisia aineita (kahvi, tee, energiajuomat ja tumma suklaa), alkoholia, sokeripitoisia aineita ja mausteisia ja rasvaisia ruokia.
  • Nukkuminen onnistuu parhaiten sopivan viileässä ja pimeässä huoneessa. ​Sopiva lämpötila nukkumiseen on 18-21 astetta. Aamulla valon määrä tulisi olla runsasta, joten talviaikaan valon määrää voi lisätä kirkasvalolampulla. Hyvä sänky, patja ja tyynyt ovat edellytys hyvälle unelle.
  • Nukkumaan on hyvä mennä vasta, kun tuntee itsensä väsyneeksi. Jos ​on vaikea nukahtaa tai herää keskellä yötä, ​niin kannattaa välttää kellon seuraamista, koska se usein lisää painetta nukahtamiseen. Jos ei saa unta, niin voi ajatella, että lepo riittää.